به گزارش پایگاه خبری شیرگاهی خبر: به نقل از کرانه، سابقه تشکیل انجمن میراث فرهنگی در کشور ما به پیش از انقلاب و سال ۱۳۵۳ می رسد که البته در ان زمان به شکلی محدود با عنوان «انجمن حفظ آثار باستانی بخش ها و دهات» فعالیت داشتند.
تا اینکه پس از انقلاب اسلامی یک بار در اردیبهشت ماه سال ۶۷ اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب شد و یک بار دیگر هم در سال ۷۳ این اساسنامه از طرف شورای سازمان میراث فرهنگی کشور تدوین و اجرایی گردید.
به این ترتیب انجمن های میراث فرهنگی در سطح کشور به مرور ایجاد شدند و گسترش یافتند. استان مازندران نیز اکنون از این موهبت برخوردار است و به تازگی با همت و تلاش مدیرکل جوان و پر تلاش میراث فرهنگی استان دکتر برزگر دست به ایجاد این انجمن مهم و اساسی در حوزه میراث فرهنگی زد.
مهم از این جهت که کارشناسان و صاحبنظران مربوطه، اساسی ترین و بهترین رکن خودباوری ملی، هویت بخشی و خلاقیت را پرداختن به مقوله میراث فرهنگی می دانند و بر این باورند که با پژوهش در زمینه های مختلف می توان ابهامات تاریخی مربوطه را روشن ساخت و ارزش های میراثی جامعه را بهتر شناخت.
گستردگی حوزه میراث فرهنگی در دو حوزه مادی و معنوی و تفاوت ابعاد آن، یکی از دلایلی است که نیاز به تشکیل انجمن های میراث فرهنگی را ضرورت بخشید.
این انجمن ها امروز به عنوان نهادی ملی، فرهنگی و غیرانتفاعی هستند که در مراکز استان ها، شهرستان ها، شهرها، بخش ها و دهستان ها تشکیل میشوند و تحت نظارت وزارت میراثفرهنگی قرار دارند.
یکی دیگر از اهداف مهم تشکیل این انجمن، به میدان کشاندن دستگاه های اجرایی و نهادهای عمومی غیردولتی، سازمان های مردم نهاد و دیگر افراد جامعه برای همکاری و همیاری در حفاظت و صیانت از آثار میراث فرهنگی است.
معرفی، آموزش، فرهنگسازی عمومی و کمک به پیشگیری از وقوع جرایم علیه میراث فرهنگی از دیگر اهداف این انجمن هاست.
اخیرا و به بهانه تشکیل نخستین انجمن میراث فرهنگی در مازندران، نشستی با حضور مسئولان و متولیان استانی در سالن اجتماعات استانداری مازندران برگزار شد و حاضران نظرات و پیشنهادات خود را پیرامون این مهم بیان کردند که در ادامه به اهم اظهارات آن ها می پردازیم.
تشکیل منظم جلسات فرهنگی برای شناسایی خلاء های قانونی
حسن خیریانپور معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران با اشاره به قدمت تاریخی مازندران در ادوار گذشته اظهار کرد: در نقطه نقطه استان میراث متنوع و متعددی وجود دارد که هر کدام بیانگر گذشته کهن استان است.
وی با تاکید بر تشکیل منظم جلسات انجمن میراث فرهنگی برای شناسایی خلاء های قانونی، تعارضات و اصلاح قوانین موجود، افزود: استفاده از ظرفیت دهیاری ها و شوراهای اسلامی روستاها، راه اندازی انجمن میراث فرهنگی در بخش ها با حکم فرمانداران و تشکیل یک دبیرخانه قوی از دیگر اقدامات ضروری در این حوزه است.
محافظت از آثار تاریخی کار یک دستگاه نیست
ایمان دهاقین دبیر انجمن وزارت میراث فرهنگی استان، انجمن های میراث فرهنگی را نهادی برای مشارکت همه ذینفعان در حوزه میراث فرهنگی عنوان کرد و گفت: محافظت از آثار و بناهای تاریخی مختص یک دستگاه اجرایی نیست و نیاز به همکاری همه دستگاه ها و آحاد جامعه دارد
وی با اشاره به رشد نگاه توسعه ای غرب گرا در سال های اخیر افزود: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری توسعه کشور باید با نگاه داخلی صورت گیرد و اگر این توسعه در مسیر میراث فرهنگی گام بردارد، پایدار خواهد بود، چرا که میراث فرهنگی عامل توسعه پایدار است.
ضرورت تدوین سیاست گذاری جدید برای میراث فرهنگی
سید محمود حسینی پور استاندار مازندران نیز در این نشست شرایط میراث فرهنگی کشور را مطلوب ندانست و گفت: تاکنون آن چنان که باید به حوزه میراث فرهنگی توجه نشده و هنوز نتوانستیم گفتمانی قالب برای آن در کشور ایجاد کنیم.
وی میراث فرهنگی را یکی از مولفه های اصلی تمدن برشمرد و افزود مازندران تمدنی بزرگ دارد و این استان از قدیم کریدور فرهنگی و تجاری بوده است و امروز نیز شناساندن این تمدن بزرگ در دستور کار مسئولین ذیربط قرار گیرد.
استاندار مازندران بر نجات میراث فرهنگی کشور از بخشی نگری تاکید کرد و گفت: برای این کار ضرورت دارد نگاه نظارتی در میراث تقویت شود و با توجه به محدودیت امکانات، دولت نباید به سمت تصدی گری در این امر مهم برود و مثل سایر کشورهای جهان، بناهای تاریخی را با برنامه ای کارشناسانه و درست، در اختیار بخش خصوصی قرار دهد تا برای کشور درآمدزایی نماید.
حسینی پور، تشکیل انجمن میراث فرهنگی در مازندران را امری بسیار مهم برشمرد و افزود: فعال بودن این انجمن مهم، در دستور کار قرار گیرد و لازمه آن، فعال شدن دبیرخانه انجمن است و پس از آن، تدوین سیاست گذاری جدید برای میراث فرهنگی و بلاغ آن به دیگر دستگاه های اجرایی استان است.
وی در پایان به راه اندازی نمایشگاه حرفه ای سیار در استان جهت حضور در تمام نمایشگاه های بین المللی تاکید کرد.
راه اندازی نخستین انجمن استان برای حفاظت از آثار تاریخی
صادق برزگر مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران با اشاره به راه اندازی اولین انجمن میراث فرهنگی استان در هفته میراث فرهنگی، اظهار کرد: این انجمن برای حفاظت از آثار تاریخی راه اندازی شد.
وی با اعلام اینکه بیش از ۲هزار و ۵۰۰ اثر میراثی در استان وجود دارد، افزود: یکی از شاخصهای نمایش میراث، موزهها هستند و اکنون ۲۹ موزه در استان فعال است که از این تعداد ۸ موزه تحت پوشش، ۵ موزه غیر وابسته، یک موزه مشارکتی و ۱۳ موزه خصوصی هستند. همچنین ۳ موزه در سال جاری راهاندازی می شوند.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران، همچنین از واگذاری ۷ بنای تاریخی از طریق صندوق احیاء به بخش خصوصی خبر داد و افزود: ۳ پرونده (باغ عباس آباد بهشهر، جنگلهای هیرکانی و راه آهن سراسری شمال) ثبت جهانی شدند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران با اشاره به ۷۷۷ اثر ثبت ملی در استان، اظهار کرد: در سال جاری ۶۰ پرونده ثبتی پیشنهادی در دستور کار قرار گرفته است.
وی همچنین به ثبت معنوی ۱۰۵ اثر در استان اشاره کرد و گفت: در سال جاری ۱۵ اثر جدید در فهرست ثبت معنوی قرار میگیرد.
برزگر افزود: بیش از ۳۰۰ پژوهش در استان انجام شده و در سال جاری ۱۱ پژوهش باستان شناسی خواهیم داشت.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران ادامه داد: حدود ۶۰ بنا در استان مرمت و در سال جاری تلاش داریم ۳۴ بنای دیگر مرمت شود.
کرانه شمال، راه اندازی نخستین انجمن استان برای حفاظت از آثار تاریخی را به فال نیک می گیرد و با توجه به عملکرد مثبت و رو به جلوی دکتر برزگر، آن را گامی بزرگ برای تحقق اهداف دولت سیزدهم در حوزه میراث فرهنگی ارزیابی می کند.
امیدواریم به زودی از دل این انجمن، تصمیمات و مصوباتی بزرک و تاثیرگذار بیرون آید و با فعال شدن دبیرخانه انجمن، سیاست گذاری جدید مربوط به میراث فرهنگی تدوین برای و به دیگر دستگاه های اجرایی ابلاغ گردد.
تا در سایه آن، آگاهی بخشی عمومی و ترغیب مردم به حفظ ارزش های میراث فرهنگی، تهیه و اجرای برنامههای جلب مشارکت عمومی، جذب مساعدتهای مالی و معنوی مردم، ثبت، حفاظت، معرفی، پژوهش، و… صورت پذیرد. ان شاء الله.
البته در این راه می توان از فرمانداران به عنوان رییس انجمن میراث فرهنگی شهرستان ها، نسبت به تشکیل انجمن در شهرستان ها، بخشداری ها، دهستان ها و روستاها اقدام کرد و وضعیت میرات فرهنگی استان را بهبود بخشید.